Czebureki
Czebureki są daniem Tatarów Krymskich, a mnie kojarzą się z wakacjami nad Czarnym Morzem, mimo że prawie w każdym mieście jest „czeburekowa” buda, mimo że robi się je u mnie w domu.
Gorące, z chrupiącą skórką… Kupione od nawołującej na plaży babiny:”Gaaaaariaczi czeburekiiiii” 🙂
Postanowiłam więc je zrobić 🙂
1,5 szklanki wody zagotowałam z łyczeżką soli i 2 łyżkami oleju, dosypałam do niej 0,5 szklanki mąki (sprawi to, że ciasto będzie miękkie i elastyczne), dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam jeszcze 3,5 szklanki mąki, jajko.
Uwaga! Uwaga! Poprawiam, zapomniałam o jednym składniku – do ciasta dodałam łyżkę spirytusu, podobnie jak do faworków!!!
Wyrabiałam ciasto, tak długo aż ono przestało kleić się do rąk. Odstawiłam na godzinę. Zagniotłam je raz jeszcze w trakcie „odpoczywania”.
Na farsz zmieliłam 0,5 kg karkówki, dodałam 2 starte na tarce cebule, szklankę mleka (może to być też woda lub kefir), doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być dość rzadki, na tym polega właśnie sekret soczystości czebureków.
Ciasto rozwałkowałam, deserowym talerzykiem wycięłam kółka, nałożyłam farsz i skleiłam dokładnie boki przy pomocy widelca. Gotowe czebureki należy od razu smażyć, gdyż mokry farsz przeważnie chce wydostać się poza „ciastowe” ciało.
Czebureki usmażyłam w głębokim tłuszczu na złocisty kolor z obydwu stron. Podałam na gorąco.
Muszą być smaczne!:)
są soczyste i chrupiące jednocześnie 🙂
Ubóstwiam takie dania – co z tego, że koszmarnie kaloryczne 😀 Nawet niedawno publikowałam przepis na czebureki u siebie na blogu, choć w nieco innej wersji. Boskie!
zaglądam… 🙂 Twoich też spróbuję 🙂
ożżżżż, zapomniałam dopisać jeden ze składników!!! jak zobaczyłam Twój przepis, to przypomniałam sobie!!!! 🙂
Trzeba spróbować 🙂
koniecznie 🙂
Bardzo ciekawy, nieznany mi twór 🙂 Tamte rejony niezgłębione przeze mnie, ale wygląda na to, że kulinarnie bardzo by mi odpowiadały.
Pyszne!
Bardzo mnie kuszą,żeby je zrobić.
zasmakuje Wam, dziewczynki 🙂
Kocham kuchnię tatarską. Zakochałam się w Kruszynianach i ta miłość trwa:)