Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety

Każda gospodyni pewnie ma top listę dań, w miarę szybkich, lubianych przez rodzinę. U mnie na tej liście są pulpety w sosie pomidorowym. Zupełnie inne niż robi nasza Mama. Oto one. Świeżuteńkie 🙂

500 gr karkówki zmieliłam, dodałam startą na dużych oczkach tarki cebulę, jajko, namoczoną w mleku bułkę pszenną, zmiażdżony ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej (ważne, by konsystecja farszu była dość zwarta), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Uformowałam pulpety (ja lubię gdy są nieduże, ale mogą być dowolne).
Pulpety podsmażyłam na 3 łyżkach oleju.

Drobno posiekaną cebulę podsmażyłam na łyżce oleju, dodałam puszkę pomidorów razem z zalewą, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Dusiłam przez 5 min mieszając czas od czasu. Następnie doprawiłam sos solą, pieprzem oraz mieloną czerwoną papryką.
Dorzuciłam na patelnię pulpety. Gotowałam całość przez 15 min. Udekorowałam posiekaną natką pietruszki.

pulpety (1)

pulpety (2)

pulpety (3)

pulpety (4)

Reklamy