Zupa z frykadelkami

zupka
Zupa z frykadelkami jest częstym gościem u Mamy w domu. Chyba nigdzie indziej takiej nie jadłam. Lubimy ją.

400 gr mięsa wieprzowego zmieliłam, dodałam drobno posiekaną cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Farsz powinien być dość zwarty, dlatego dodałam trochę bułki tartej. Uformowałam małe kuleczki, które ugotowałam w niewielkiej ilości wody (może to być też bulion).

Do 1 litra wywaru warzywnego (ugotowanego z tradycyjnego zestawu – włoszczyzna, z dodatkiem cebuli, liścia lauorwego i ziela angielskiego), dodałam pokrojone ziemniaki (5 sztuk), marchewkę (3 sztuki). Gdy warzywa zmiękły dodałam frykadelki razem z wywarem, w którym się gotowały, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Posypałam posiekaną natką pietruszki. Podałam na gorąco.

Reklamy