Nalewka z aronii

nalewka

Dostałam od kolegi cały wór pięknej aronii, zjedliśmy tyle ile dało radę, a z reszty postanowiłam zrobić nalewkę. Wyszła ładna i smaczna. Delikatna, więc taka trochę babska 🙂

Kilogram aronii dokładnie umyłam, wsypałam do słoja, zalałam litrem spirytusu nalewkowego (60%), odstawiłam w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie zlałam alkohol, a owoce zasypałam 0,5 kg cukru. Odstawiłam na kolejne 3 tygodnie. Czas od czasu zaglądałam do soku i potrząsałam słojem, by cukier dobrze się rozpuścił. Połączyłam sok z alkoholem. Przefiltrowałam przez gazę. Schowałam do szafki. Po miesiącu próbowałam ja, próbowali znajomi. Smakuje 🙂

nalewka (1)

nalewka (2)

nalewka (3)

nalewka (4)

Advertisements