Ogórki małosolne

Ogórki małosolne robi się pewnie w każdej rodzinie. Każdy ma swoje smaczki i tajemnice. U nas zawsze się czekało na moment, gdy pierwsze ogórki z ogródka lądowały w dużym słoju na kuchennym oknie.  Jedliśmy je z pieczonymi ziemniaczkami.

W mojej kuchni sentymentalnej też mam duży słój, który poza sezonem ogórkowym jest wypełniony kasztanami…
Ale miało być o ogórkach.

Małe ładne ogóreczki dokładnie myję (gdy chcę, by szybciej „doszły” odkrawam końcówki). Na dno słoja ładuję wiecheć kopru, liść chrzanu, układam ogórki, dorzucam chrzan (spowoduje on, że ogórki będą chrupiące), całość przykrywam resztą kopru oraz gałązką z listkami z drzewa wiśni. Zalewam gorącą zalewą, przygotowaną wg proporcji – na 1 litr wody 2 łyżki soli.
Przykrywam słoik gazą, odstawiam na okno i czekam…

ogorki

ogorki (1)

ogorki (2)

ogorki (3)

ogorki (4)

Advertisements