Zapiekanka z tagliatelle i mielonym mięsem

Bez piekarnika bym nie mogła żyć 😉 Lubię różnego rodzaju zapiekanki, w dużej mierze ze względu na to, że można je naszykować, a później w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika i będzie to w miarę szybki, ale nie  „odgrzewany obiad”.
Dziś zapiekanka z tagliatelle i mielonym mięsem.

Dużą cebulę drobno kroję, smażę na dwóch łyżkach oliwy, dodając suszoną bazylię i oregano. Następnie dorzucam na patelnię zmielone mięso (w tym przypadku wieprzowe – około 400 gram). Smażę często mieszając. Po chwili dodaję puszkę pomidorów razem z zalewą i dwie łyżeczki przecieru pomidorowego. Gdy sos ma już pożądaną konsystencję (jedni wolą bardziej rzadki, inni – gęstszy) doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany al dente i zahartowany makaron (np. tagliatelle – 400 gram) mieszam w dużej misce z sosem i startym żółtym serem, a następnie wkładam całą tę smakowitą mieszankę do naczynia żaroodpornego wyłożonego plasterkami boczku (ok. 15 sztuk).
Zapiekam około 20 min w 180 stopniach.
Podaję na gorąco.

zapiekanka-makaron

zapiekanka-makaron (1)

zapiekanka-makaron (2)

zapiekanka-makaron (3)

zapiekanka-makaron (4)

zapiekanka-makaron (5)

zapiekanka-makaron (6)

zapiekanka-makaron (7)

zapiekanka-makaron (8)

zapiekanka-makaron (9)

Reklamy