Sos pomidorowy

IMG_0839qq

Uwielbiam pomidory, pod każdą postacią. Nie dziwne więc, że ulubiony sos to pomidorowy.

Mimo że zwykły, mimo, że każdy umie go zrobić zaprezentuję go tutaj. Bo jest ulubiony.
Cebulę drobno kroję, podsmażam na 2 łyżkach oleju lub oliwy, w zależności od tego do jakiej potrawy sos będzie użyty, czasem dodaję bazylię i oregano. Gdy cebula stanie się złocista dodaję puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą (ok. 400 gr). Może zostanę za to zlinczowana, ale wolę do sosu używać właśnie pomidorów z puszki. Świeże zjadamy tak 😉 Następnie dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję sos, mieszając, aż uzyska on pożądaną konsystencję 🙂 Gdy chcę by był słodszy – daję odrobinę cukru, a gdy mam ochotę na coś kwaśnego – troszkę kwasku cytrynowego.

Zwykły. Pomidorowy. Ulubiony 🙂

Reklamy