Konfitura z gruszek

Konfitura, którą przyrządza jedna z moich sióstr (czas Was zapoznać, to ta najstarsza, Irena). W swoim kucharskim zeszycie ma przy tym przepisie trzy wykrzykniki i uwagę „pyszne!”. I całkiem słusznie.  Zamknięte w słoiku gruszki są nieprzyzwoicie słodkie i bardzo smaczne.

Gruszki kroimy w kawałki, zalewamy litrem zimnej wody, dodajemy 2-3 gr kwasku cytrynowego i odstawiamy na chwilę. Następnie wodę wylewamy, a gruszki parzymy wrzątkiem, zalewamy syropem i gotujemy.

Na 1 kg gruszek robimy syrop z 2 szklanek wody i 1 kg 300 gr cukru.

Gotowanie:

1. 7-9 minut – odstawiamy na 4 godziny;

2. 10 min – odstawiamy na 4 godziny;

3. gotujemy tak długo, aż odparuje zbędna woda, a konfitura będzie gęsta. Ja pomiędzy gotowaniami zostawiałam konfiturę na całą noc 🙂

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików.

konfitury

konfitury (1)

konfitury (2)

konfitury (3)

konfitury (4)

konfitury (5)

Advertisements