Syrnyky

Propozycja na śniadanie. Alternatywa dla racuchów 🙂 Syrnyky. Dobre na zimno, na ciepło, z konfiturami, cukrem pudrem, a nawet solo.

Potrzebne będą 500 gram białego sera, 0,5 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, jajko, ewentualnie łyżeczka cukru wanilinowego. Ze składników wyrabiam jednolitą masę, lepię kuleczki, które następnie spłaszczam, smażę na odrobinie rozgrzanego tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.

Dziś syrnyky były z konfiturą z gruszek według przepisu mojej siostry – o pięknym złotym kolorze, nieprzyzwoicie słodką i bardzo smaczną. Przepis już za trochę 🙂

syrnyky

syrnyky (1)

syrnyky (2)

syrnyky (3)

syrnyky (4)

syrnyky (5)

Reklamy