Małaj

Małaj wywodzi się z wielokulturowej Bukowiny. Znajdziemy to ciasto w kuchni każdej narodowości zamieszkującej tamte tereny. U mnie w domu robiło się (w sumie robi się nadal) go często. Nie lubiłam tego ciasta. Od lat go nie jadłam. Jest ono dość ciężkie i trochę lepkie. Ale ostatniej niedzieli postanowiłam go „odczarować”. I… okazało się, że mi smakuje 🙂

  • 0,5 litra kefiru
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 lyzeczka sody „zgaszonej” octem
  • trochę oleju
  • garść orzechów włoskich

Ze składników wyrobiłam ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Piekłam 40 min w 180 stopniach. Przyprószyłam cukrem pudrem 🙂

malaj

malaj (1)

malaj (2)

malaj (3)

malaj (4)

malaj (5)

malaj (6)

Advertisements