Sos do spaghetti

Mimo, że lubię moją kuchnię, lubię ten moment gdy zakładam fartuszek i odpalam radio, lubię czas, gdy zaglądam do piekarnika wertując gazetę… Mimo to wszystko, czasem gotować się nie chce. Wtedy miło jest skorzystać z „zapasów”.
W moich zapasach często jest sos do spaghetti (po cichu jestem z siebie dumna, że „wyrosłam” z sosów ze słoików i torebek).
A więc, gdy mam czas i werwę – mielę 1 kg mięsa wieprzowego, dwie średnie cebule podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dorzucam na patelnię pokrojone w kosteczkę 300 gr boczku parzonego, a po chwili mielone mięso. Smażę na złocisty kolor. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Następnie dorzucam puszkę pomidorów razem z zalewą (ale bez puszki 😉 ), dwie łyżeczki przecieru pomidorowego. Duszę sos do czasu, gdy wyparuje zbędny płyn, a sos nabierze ładnego koloru i konsystencji. Proste? Proste 🙂

sos

sos (1)

sos (2)

sos (3)

sos (4)

sos (5)

sos (6)

sos (7)

sos (8)

Reklamy