Dwa w jednym, czyli mięso z ziemniakami

Danie, które w naszej kuchni wzięło się nie wiadomo skąd. Jak większość dań.

Eintopf 🙂

Łatwe w przygotowaniu, łatwe w podgrzewaniu, łatwe w jedzeniu 🙂

Mięso – około 600 gr (najczęściej dwa rodzaje – wieprzowina i drób) marynuję przez noc z pokrojoną w talarki cebulą (1 szt.)  i przyprawami w odrobinie oleju. Czasem zapominam o włożeniu mięsa do marynaty, wtedy smażę je od razu po przyniesieniu ze sklepu 🙂
Smażę tak długo, aż odparuje woda, a mięso nabierze ładnego koloru.

Podsmażone mięso dorzucam do garnka z obranymi i pokrojonymi ziemniakami  (8 szt.) oraz marchewką (2 szt.). Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Gdy ziemniaki i marchewka (a zwłaszcza marchewka) są miękkie, dodaję pomidory (świeże – 3 szt. lub z puszki – 1 opakowanie) oraz przecier pomidorowy (2 łyżeczki). Doprawiam do smaku – solą i pieprzem lub kostką rosołową/vegetą/bulionetką. Gotuję jeszcze przez chwilę. Na koniec dorzucam pokrojony drobno czosnek (2 ząbki), ostrą papryczkę (1 mała), natkę pietruszki. Podaję na gorąco 🙂

ziemniaki-mieso

ziemniaki-mieso (1)

ziemniaki-mieso (2)

ziemniaki-mieso (3)

ziemniaki-mieso (4)

ziemniaki-mieso (5)

ziemniaki-mieso (6)

ziemniaki-mieso (7)

Advertisements