Mediwnyk

Mediwnyk czyli ciasto miodowe. Bardzo popularne u mnie w domu, pieczone zawsze w okresie świątecznym. Przepis wzięłam kiedyś dawno temu ze starego zeszytu Mamy i trzymam się go, nie zmieniając niczego – co znaczy że posłusznie czerpię łyżką cukier i wodę… 😉
A więc…
24 łyżki cukru, 3 jajka, szczypta soli, 250 gr miodu (nie wiem z jakiego powodu, ale zawsze do tego akurat ciasta dawało się sztuczny) rozcieram dodając po trochę 150 gr oleju.
Następnie dodaję 20 łyżek wody, 800 gr mąki (czasem ciasto „zabiera” mąki mniej), łyżeczkę sody.
Mieszam, mieszam, mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do czynności mieszania zazwyczaj wykorzystuję kogoś o silniejszych rękach 😉 Zastanawiając się przy tym „a może to mikserem można zrobić?” 😉 Na koniec dodaję orzechy i zmiażdżone goździki.
Mediwnyk piekę w 150 stopniach około godziny. Gotowość sprawdzam tradycyjnie – zapałką lub wykałaczką 😉

Reklamy