Marytury

Miesiąc temu został stworzony „osobliwy słoik na osobliwą okazję”. Okazja nadeszła, zawartość słoika została skonsumowana. Jakby ktoś chciał powtórzyć słoikowy wyczyn oto przepis 🙂
Do słoja wkładam gałązkę kopru, gałązkę czarnej porzeczki, gałązkę w wiśni, chrzan, ostrą papryczkę, czosnek, pomidory, ogórki, paprykę pokrojoną w plastry, podgotowaną fasolkę szparagową, podgotowaną marchewkę, cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zalewam zimną zalewą. Trzymam w ciemnym zimnym miejscu. Gdy potrzebuję warzyw „na ten teraz” – słoik odkładam w miejsce ciepłe i nasłonecznione. Wtedy powinny wystarczyć 2-3 tygodnie.
By ugotować zalewę potrzeba jest woda, sól i cukier.
Na 10 litrów wody – 500 gram soli, 300 gram cukru.

Reklamy